3 Mart 2018 Cumartesi

Yeni Dünya'da Göğüs Cerrahisi ve Nuss



Pektus tedavisinde Dr. Ravitch bir devrin açılmasında kilit isim olmuştu. 1980-90’lara geldiğimizde ise Dünya, bilimin her dalından beklediği gibi tıp alanından da artık pratiklik, hız ve zekâ bekliyordu. Eski kafalarla bu iş yürümezdi. Yeni Dünya’da artık çözüm aranmıyordu. Hızlı çözüm aranıyordu. Hızın kendisi çözümdü. Ve bu Yeni Dünya küreselleşip Bilgi Çağı’na dönüştükçe her türden meslek sahibi insanları adeta zeki olmaya zorluyordu. Yeni Dünya’da yaşam bulmanın, öne çıkmanın ve isim yapmanın tek yolu buydu.
Her meslek dalının kurucu babaları vardır ki bu isimler genelde 1700’lere kadar uzanır çünkü Devrim, Reform ve Rönesans akımları bu yıllardan itibaren başlar. Ve yine her meslek dalının kurucu babalarının ardından ortaya çıkan ikinci kurucu babaları vardır ki bu isimler de bir nesil sonra ortaya çıkarak o mesleği revize ederler; işte böyle böyle zaman geçtikçe yeni yeni isimler ortaya çıkarak o meslekleri, eklemeler ya da değişiklikle yaşadıkları çağa uygun hale getirdiler.
Tıp mesleğinin de tarihe uzanan böyle bir silsilesi olduğu gibi ayrıca tıp alanının içinde barınan Göğüs Cerrahisinin dahi böyle zincirleme bir silsilesi vardır. Yeni Dünya her meslek dalından daha zeki ve hızlı olmasını talep ettiği gibi Göğüs Cerrahisinden de bunu talep etmiştir. İşte Dr. Donald Nuss bu talebi Pediyatrik Göğüs Cerrahisi cenahından karşılayan bir isimdir. Göğüs Cerrahisi mesleğini çağın ruhuna daha uygun hale getirmiştir. Tabiri caiz ise Doktor Donald Nuss, Yeni Dünya’nın ışıldayan Göğüs Cerrahıdır diyebiliriz.
Süratle yol alan bir Dünya’da 3-4 saatlik bir Pektus ameliyatına hangi doktor ya da hasta tahammül edebilir? Dünya küreselleşirken, nüfus hızla artarken ve özellikle 2000’lerden sonra, eskiden 100 yılda sağlanan belli alanlardaki gelişim hızı şimdi birkaç senede sağlanırken Tıp alanı ve Göğüs Cerrahisi buna nasıl duyarsız kalabilirdi? İşte Güney Afrika’da yetişerek Çocuk Cerrahisi ve Genel Cerrahi uzmanı olan Dr. Donald Nuss bu Yeni Dünya’nın sağladığı baskıyı hissederek artık Ravitch ameliyatlarının günümüze ayak uyduramadığını ifade edip araştırmalara girmiştir.
Göğüs kafesinin açılması, müdahalenin yapılması ve tekrar kafesin kapatılmasıyla 3-4 saat süren Ravitch tekniği çözüm sunuyordu ancak Yeni Dünya’da bu yetersizdi. Sonuçta bir hasta gidiyor, başka bir hasta geliyordu ve bu durum rutine girip süratlenmişti. Sistemin çarkları yeni sürate ayak uydurmalı ve Göğüs Cerrahisinde yığılma olmamalıydı.
Dr. Nuss şunu yaptı; ameliyatı 1 saate indirdi; işte Yeni Dünya’nın hızına uygun bir sürat. Başka ne yaptı? Göğüs kafesini açmadan tedavi etti; işte bu da pratiklik! Ve en sonunda da göğüs kafesinin yanlarından açtığı ufak çiziklerden bir ya da daha fazla bar parçasını deformiteli göğüs kemiğinin (Pektus Ekskavatum’un) altına yerleştirdi; işte bu kadar, bu da zekâ!
Yeni Dünya’nın yeni hükümlerini Nuss tekniğinin durumuyla karşılaştırınca şunu diyebiliyoruz: evet, Dr. Nuss’un yöntemi modern bir tedavi yöntemi!
Dr. Nuss, araştırmaları sonucunda 1987’de bu tekniği keşfetti ve Nuss operasyonlarına bu tarihten itibaren başladı. Ancak bunu Dünya’ya duyurması tam 10 sene sonra olacaktı. 10 sene boyunca keşfettiği tekniği uygularken yeni doğan bir çocuğun büyümesini, gelişmesini ve daha da güçlenmesini izleyen bir anne gibi tekniğini koruyup kolladı ve geliştirdi. Tamamen emin olup hazır hale gelince de 1998 senesinde Yeni Dünya’ya sundu. Ve şimdi bugün Nuss ismi Pektus ismiyle özdeşleşmiş durumda.
50 yıllık tecrübesi olan Doktor Nuss, bugün halen mesleğini Children’s Hospital of The King’s Daughters’da sürdürmektedir. Birleşik Devletlerdeki Virginia Eyaletinin Norfolk kentinde yaşamaktadır.
Günümüzde ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi seçenekleri arttığı gibi ameliyat seçenekleri de böylece kolaylaşmış oldu. Hastaların büyük çoğunluğu memnun kalırken, memnun kalmayanların şikâyetleri ise genelde ameliyat sonrası ağrılar oluyor. İstirahat devrini hiç ağrı duymadan geçirenler olduğu gibi, ağrı süresi uzayan hastalar da var. Ancak süreç nasıl geçerse geçsin Nuss tedavisinin neticesi %99 başarılı.
Dr. Donald Nuss kendi tekniğiyle alanında önemli bir çığır açarken bu yolda ilham kaynağı da olmuştur. Kendisinin ardından Dr. Abramson da Nuss’un Pektus Ekskavatum tedavisinde kullandığı mantığı Pektus Karinatum’da uygulayarak Abramson tekniğini geliştirmiştir.
Dr. Nuss, geliştirdiği Nuss tekniği ile Göğüs Cerrahisini Yeni Dünya'nın beklediği konuma getirdi. Dünya ise beklemiyor elbette. İlerlemeye devam ediyor. Bu noktada yeni nesilden beklenenler de var. Artık nano teknolojilerin hakim olduğu bir bilim alanında belki de yakın bir gelecekte emilebilir barlar geliştirilecek ve Nuss ameliyatıyla göğsüne emilebilir bar yerleştirilen hastalar o barın tekrar çıkarılması için ikinci bir ameliyata girmek zorunda kalmayacak çünkü 6 ay içinde eriyen dikişler gibi hastada iyileşme sağlanınca bar da kendiliğinden eriyecek.
Saygı ve sevgilerimle,
Prof. Dr. Mustafa Yüksel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder