11 Mart 2018 Pazar

Hasta Okulu ve WhatsApp Grubu'nun Getirileri

Hürriyet Gazetesi’nin, 03.03.2018 tarihinde sayfasına taşıdığı bir haber dikkatimi çekti. Konu başlığı şöyle: “Hastalığını saklamak hastaya zarar mı veriyor?”. Konu içeriğinde özetle, hastalığı hastadan saklamamak gerektiği ve hasta kişinin aynı hastalığa sahip kişilerce iyileşme sürecini birlikte geçirmesi gerektiğinden bahsediliyordu.


Evet, gerçekten hastalar en yakınlarına bile sorunlarını açamazken o soruna sahip başka bir kişiyle sorunlarını çok daha rahat konuşabiliyor. Çünkü yabancılık çekmiyor. Aynı sıkıntılı süreçleri geçirdikleri için birbirlerini anlayacaklarını biliyorlar.

Haberde bir de hastalığın hastadan saklanmasından bahsedilmiş. Hastanın bu durumda yapabileceği bir şey yok tabii ki. Çünkü sorunu bilmiyor ve mücadeleye başlayamıyor. Bilinçli bir direnç gösteremediği için de hastalık onu daha da ele geçiriyor.

Öncelikle hastanın sorununu bilmesi, ardından tedaviye başlamak gerekiyor. Ancak hasta için en önemli bir diğer aşama da diğer hastalarla iletişim halinde olup onlarla konuşması, dertleşmesi, dert ortaklığı yapması. Bu hastaları motive ediyor ve yalnızlıklarını gideriyor.

Biz bunun için düzenli olarak Hasta Okulu panelleri düzenliyoruz. Bu hasta okullarında sadece doktorlar konuşmuyor. Tedavi sürecinden geçip hastalığın her aşaması hakkında bilgi sahibi olmuş olan eski hasta ve hasta yakınlarımız da konuşuyorlar. Böylece Hasta Okulu’na katılan yeni hasta ve hasta yakınlarımız kendilerini daha iyi, yakın ve güvende hissediyorlar. Bir birliktelik sağlanıyor.
Ayrıca Hasta Okulu günleri dışında da “Pektus Derneği WhatsApp Grubu”muz aracılığıyla tüm hasta ve hasta yakınlarımız bu birlikteliği yazışarak sağlayabiliyorlar. Tüm sorularına cevap buluyorlar. Hatta tek bir cevap değil, birçok hastadan çok yönlü birçok cevap buluyorlar. Kendilerini iyi hissediyorlar. Bu konudaki yalnızlıklarından kurtuluyorlar.

Hürriyet Gazetesi’nde yazının içeriğinde de bahsedildiği gibi aynı hastalığa sahip insanların tedavi sürecindeki birliktelikleri iyileşme sürecini olumlu yönde etkiliyor ve kolaylaştırıyor.  

Kısacası, ağaçtan düşen birinin halinden en iyi bir başka ağaçtan düşen anlar.

Sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Mustafa Yüksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder