4 Şubat 2018 Pazar

Robicsek Teknikleri ve İsim Babası


2009 yılında Marmara Üniversitesi Altunizade Hastanesi'nde gerçekleştirdiğimiz Nuss tekniği workshop’unda bizzat tanışma fırsatı bulduğum Doktor Francis Robicsek göğüs cerrahisinde açık ameliyat sınıfındaki Ravitch yolunu takip etmiştir. Ardından kendi tekniğini geliştirerek buna Robicsek Tekniği adını vermiştir.

Pektus Ekskavatum yani Kunduracı Göğsü ameliyatında kullanılan bu teknik Nuss ameliyatlarından farklıdır. Nuss ameliyatlarında iman tahtası altına bar yerleştirilir. Bundan dolayı da 2 ya da 3 yıl sonra tekrar barın çıkarılması gerektiğinden ikinci bir kısa ameliyat gerekir. Tabii Nuss ameliyatı ortalama 1 saat olmak üzere kısa sürer.

Robicsek ameliyatında ise bar yerleştirilmez. Anestezi ile uyutulan hastanın göğüs kafesi açılır yani Ravitch tekniği gibi açık ameliyata alınır ve iman tahtasının altına dikişler yardımıyla gergin bir ağ örülür. Böylece bu ağ sayesinde Pektus Ekskavatum deformitesi düzeltilir. İkinci bir ameliyata gerek kalmaz. Ameliyat süresi ise oldukça uzundur.

Bir de Robicsek Sternum (göğüs kemiği) Kapama Tekniği var. Açık ameliyat sonrası sternum (göğüs kemiği) teller ile bağlanarak kapatılır. Median sternotomi işlemi sonrası sternumun enfeksiyon kapması ya da tellerin sternumu kesmesiyle sternumun sabitlenmesi imkansız hale gelebilir. Buna çareler aranmıştır. Dr. Francis Robicsek de sternumu daha dirençli hale getirecek tekniği bulmuştur. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere göğüs kemiğini kapatmak için kullanılacak teller kemiği kesmesin diye teller yatay olarak sternumun her iki yanından örgü (Sekiz) şeklinde dikey (longitudinal) olarak bağlanır.

Yatay telleri de onların üzerine bağlayarak bu tellerin kemiği kesmesi engellenmiş olunur.

Tekniklerin mucidi Macar kökenlidir. Dr. Francis Robicsek ABD’ye yerleşmeden önce Macaristan’da yaşıyordu. Oradan taşınma sebebiyse o yıllarda imkânların çok kısıtlı olduğu Macaristan’daki Sovyet rejiminden memnun olmamasıdır. Böylece hayatta ve mesleğinde daha çok fırsatlar elde edebileceğini düşündüğü ABD’ye taşınmıştır. Burada göğüs cerrahisi mesleğinde de ilerleyerek Robicsek Tekniğinin isim babası olmayı başarmıştır. Dr. Robicsek 7 Nisan 1925 doğumludur. İlerlemiş yaşına rağmen halen aktif olarak Charlotte'daki Carolinas Medical Center'da çalışmasını sürdüren Dr. Francis Robicsek pektus hastalığının tedavisindeki gelişmelere yaptığı yapıcı yorumlarla katılmaktadır.

Prof. Dr. Mustafa Yüksel



Kaynaklar:

1-Pektusexcavatum.ru

2-Pektusexcavatum.com.tr

3-www.solunum.org.tr/TusadData/Book/374/2582015151428-15Mediyasten-Hastaliklari-ve-Cerrahisi-Kitabi.pdf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder