15 Aralık 2017 Cuma

"Yeni"

Göğüs duvarına cerrahi müdahale 1800'lere dayanmaktadır.* O yıllarda mastektomi müdahalesi mümkündü. Doktorlar cerrahi müdahaleyi göğüs kafesi dışıyla sınırlandırıp kafesten içeri giremiyorlardı. Bu yüzden pektus tedavisi için önerilenler, basınç uygulamaları ve aerobik egzersizler gibi palyatif tedbirlerdi. Göğüs duvarına müdahale edilebilen açık ameliyatlar ancak 1900'lü senelerde geliştirilebildi. Ameliyatın kolaylaşmasının 1990'ların sonlarına rastlaması bizim için çok "yeni"dir.

Günümüzde çıkık ve çökük göğüs kafesinin hem ameliyatlı ve hem de ameliyatsız tedavi çözümleri vardır. Hasta, ameliyat yerine korse ve vakum tedavisi şansını kullanmak isteyebilir. Eski dönemlere göre artık çözümsüzlük yoktur. Yine de doğru yöntem doktor gözetimiyle seçilmelidir. Muayene ve tetkikler sonrasında önerilen tedavi seçeneğini tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü her hastanın şartları kendince değişkenlikler arz etmektedir.

Artık bugün dünden çok farklı ve her şey "yeni". Ameliyat şart da olsa "ameliyat" kelimesi eskisi kadar korkutucu ve ürkütücü değil. Bu işte artık sonuç almak çok kısa sürede oluyor; daha kolay ve daha güvenilir. Amfitiyatro ameliyatlarıyla bilinen 1800'lerin şaşkınlıkları artık yok. 1900'lerdeki gelişim sürecini bekleyiş de yok. Bu konuda 2000'ler kesin ve yüzde yüz iyi sonuçların alındığı çağ. Hastaların zihninde bu kanı genelleştiğinde süreç tamamlanmış olacak.

Mustafa Yüksel

Kaynak:
* T.C. Sağlık Bakanlığı / Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları Eğitim Kitapçığı (İstanbul, 2014)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder