2 Aralık 2017 Cumartesi

Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum

Eğer çökük bir göğüs kafesine sahipseniz sizin göğsünüz Pektus Ekskavatum yani kunduracı göğsü sınıfına girmektedir. Kıkırdaklardaki aşırı büyüme neticesinde oluşan derinleşmiş çökük göğüs kafesi kalbinizi sıkıştırabilir, yorabilir ve ritmini bozabilir ya da akciğerlerinize baskı yapıp nefes almanızı zorlaştırarak sizi çabuk yorulan biri yapabilir ve hatta panik atağın doğuşuna bile vesile olabilir. Hiçbiri olmazsa göğüs kafesi çöküklüğü sizi psikolojik çökkünlüğe sokabilir ve fiziğinizi saklarken ruhsal kayıplar yaşayabilirsiniz.

Bu sorundan kurtulmak için ameliyat olabilirsiniz. Bunun ameliyatı ilk keşfedildiği dönemlerde 8 saat sürüyordu ancak şimdi deneyimli merkezlerde ameliyat süresi 15 dakikaya kadar indi.

Pektus Karinatum yani güvercin göğsü sınıfı ise göğüs kafesinin tam tersi olarak dış yöne doğru çıkık vaziyette gelişmesinin neticesidir. Kunduracı göğsünden farklı olarak güvercin göğsünde iç organların zarar görmesi söz konusu değildir. Bu deformiteye sahip hastalarda sadece fiziki görüntüde bir anormalliğin mevcut olmasından ötürü psikolojik çökkünlük ihtimali vardır.

Mustafa Yüksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder