25 Şubat 2018 Pazar

Güvercin Göğsü için Abramson

Göğüs kafesi içeriye doğru çökük ya da dışarıya doğru çıkık olan insanları ameliyatla tedavi etme yolunu Dr. Ravitch açmıştı. Ardından Dr. Nuss da yeni bir teknik geliştirerek göğüs kafesinin yanlarını delip deformiteli kemiğin baskıyla düzeltilmesi için içeriye bar yerleştirerek ameliyatı daha kolaylaştırmış ve tedavi süresini daha kısaltmıştı. Ancak Nuss yöntemi sadece Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü) deformiteli hastalar için geçerliydi. Yani deformiteli bölgenin iç kısmına yerleştirilen barın sağladığı baskıyla göğüs kafesi dışarıya doğru esniyor ve deformite düzelmiş oluyordu.

Pektus hastaları arasında Pektus Ekskavatum sınıfı Pektus Karinatuma (Güvercin Göğsü) göre hep çoğunluktadır. Ama Pektus Karinatum hastası da azımsanamayacak bir sayıda olduğu için Nuss tekniğine benzer ama Pektus Karinatum hastaları için de uygulanabilir bir tedavi ihtiyacı doğdu. Çünkü bu yöntem Ravitch yöntemine göre saatlerce süren ameliyat süresini bir saatten aza indiriyor ve göğüs kafesi açılmadan tedavinin neticelenmesini sağlıyor.


1998 yılına kadar Pektus tedavisi açık ameliyatlarla yapıldı. 1998’de Dr. Nuss kendi tekniğini açıklayınca Pektus Ekskavatum tedavisinde dünya çapında bir yenilenme sağlanmış oldu. Daha sonra Pektus Karinatum için duyulan yeni ihtiyaç üzerinde çalışmalar başlatan Arjantinli Dr. Horacio Abramson 2002 yılında Dr. Nuss’un tekniğinde kullanılan aynı mantığı farklı bir açıdan kullanmaya başladı. Ve başarılı oldu. Abramson tekniğinde yine göğüs kafesi açılmıyor, kafes yanlarından müdahale ediliyor ancak bu sefer deformiteli göğse içerden değil dışarıdan baskı uygulayacak şekilde bar yerleştiriliyor. Böylece Güvercin Göğsü anomalisinin önüne geçilmiş olunuyor.

2005 yılında Dr. Abramson bu tekniği Avrupa Göğüs Kalp-Damar Cerrahisi Kongresinde açıklayana kadar Pektus Karinatum tedavisi Ravitch ameliyat tekniğiyle yapılagelmiştir.

Prof. Dr. Mustafa Yüksel

10 Şubat 2018 Cumartesi

Ruhun Pektus!

Aşırı örnekler olmadıkça genelde pektus rahatsızlığı olan çocuk hastalarımıza öncelikle ameliyatsız tedavi seçeneklerimizi öneriyoruz. Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü) için vakum bell, Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü) için ise ortez yani korse tedavileri. Çocukken ebeveynleri tarafından tedavi için muayeneye getirilenler şanslı olanlar. Bir de çocukken muayeneye getirilmediği gibi büyünce de imkânları olmasına rağmen gelmeyenler var. Gerek sağlığını fazla önemsememekten, gerekse üşengeçlik ve tembellikten dolayı. Ayrıca bazılarında sonradan belirginleşen pektus rahatsızlığı olabiliyor ki onlar bu yazının konusunun dışındalar. Çünkü onlar uzun yıllar beklememiş oluyorlar.

Pektusun artık tedavisi var. Yıl 2018. Ameliyatlısı da var ameliyatsızı da. Mecbur kalınırsa ameliyat da yapılır. Korkacak bir şey yok. Bu konuda Türkiye’de en iyisiyiz. Bu yazının konusu bambaşka bir pektus türü hakkında.

Şimdi, ameliyat oldu bitti diyelim. Biz sonrasını konuşuyoruz. Çocukken ya da sorun ortaya çıkınca tedaviye gidenler için problem yok. Problem şurada; başarılı bir şekilde tedavi olunmuş ve göğüste bir problem kalmamış; ne kunduracı ustasının çekiç izleri var, ne de güvercinler uçuşuyor. Hastalıktan hiçbir eser yok. Ama kişinin ruhu kunduracı olmuş, güvercin olmuş. Göğüs düzelmiş, bu sefer ruhu olmuş Pektus Ekskavatum / Karinatum. Şimdi bu ortezle ya da vakumla düzelmez. Nuss, Ravitch, Abramson ameliyatları da hak getire. E ne yapacağız şimdi? Sen yıllarca tedaviyi geciktirirsen ki imkânın olmaması, vd. gibi mecburi durumlardan bahsetmiyorum, sadece tembellik, üşengeçlik, önemsememek ya da gereksizce tedaviye karşı bir korkudan dolayı geciktirmeden bahsediyorum; o zaman ne olur? Şu olur; eğer kendine olan değerliliğini unutmuşsan ve utangaçlık, içe kapanıklık, vs. gibi halleri alışkanlık edinmişsen işte asıl yara izi budur arkadaşım.
Yıllarca bu durumdan dolayı denize giremeyen, tişört giyemeyen, sokakta rahat yürüyemeyen birçok hastamız var. Bu konuları hep 6. Hasta Okulu’muzda işledik. Sonra pektusunun tedavisi için ameliyat önerdiğimiz, ancak ailesinin kabul etmediği çocukcağızın biri geldi mesela, her yerine dövme yaptırmış, burnuna piercing, kulağına küpe takmış, değişik bir tip olmuş. Niye? Çünkü kendini bir şekilde ifade etmek istiyor. Bazıları pektus deformitesi ile barışık olabiliyor, bazıları ise daha hassas oluyor ve barışık olamayabiliyor. Ama insan illa ki bir şekilde kendini ifade eder. Sağlıklı bir ifade olmazsa bu sefer psikolojik yaralar meydana gelebiliyor. Gerçi normal kime göre, neye göre değişiyor o da tartışmalı. Ancak biz sağlıklı, sosyal uyumdan bahsediyoruz en azından. Asgari mutluluktan bahsediyoruz.
Geciktirilmiş bir tedavi sonrası birkaç ay ya da yıl içinde ruhunu da kunduracılıktan ya da güvercinlikten kurtarabilirsin. Ama zaman kaybına değer mi şimdi? İnsan, gözünü karartması lazım sağlık denince.
Bir de bazılarının ruhu güçlü oluyor. Pektus deformitesinden utanmıyor, çekinmiyor. Onlar ayrı. Onların yapacağı tek şey ise kalbe ve iç organlara baskı var mı yok mu, günlük hayatın akışını sekteye uğratıyor mu uğratmıyor mu buna bakmak. Ona göre de tedaviye girmek, o kadar.

İyi günler dilerim,
Saygı ve sevgilerimle,
Prof. Dr. Mustafa Yüksel

4 Şubat 2018 Pazar

Robicsek Teknikleri ve İsim Babası


2009 yılında Marmara Üniversitesi Altunizade Hastanesi'nde gerçekleştirdiğimiz Nuss tekniği workshop’unda bizzat tanışma fırsatı bulduğum Doktor Francis Robicsek göğüs cerrahisinde açık ameliyat sınıfındaki Ravitch yolunu takip etmiştir. Ardından kendi tekniğini geliştirerek buna Robicsek Tekniği adını vermiştir.

Pektus Ekskavatum yani Kunduracı Göğsü ameliyatında kullanılan bu teknik Nuss ameliyatlarından farklıdır. Nuss ameliyatlarında iman tahtası altına bar yerleştirilir. Bundan dolayı da 2 ya da 3 yıl sonra tekrar barın çıkarılması gerektiğinden ikinci bir kısa ameliyat gerekir. Tabii Nuss ameliyatı ortalama 1 saat olmak üzere kısa sürer.

Robicsek ameliyatında ise bar yerleştirilmez. Anestezi ile uyutulan hastanın göğüs kafesi açılır yani Ravitch tekniği gibi açık ameliyata alınır ve iman tahtasının altına dikişler yardımıyla gergin bir ağ örülür. Böylece bu ağ sayesinde Pektus Ekskavatum deformitesi düzeltilir. İkinci bir ameliyata gerek kalmaz. Ameliyat süresi ise oldukça uzundur.

Bir de Robicsek Sternum (göğüs kemiği) Kapama Tekniği var. Açık ameliyat sonrası sternum (göğüs kemiği) teller ile bağlanarak kapatılır. Median sternotomi işlemi sonrası sternumun enfeksiyon kapması ya da tellerin sternumu kesmesiyle sternumun sabitlenmesi imkansız hale gelebilir. Buna çareler aranmıştır. Dr. Francis Robicsek de sternumu daha dirençli hale getirecek tekniği bulmuştur. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere göğüs kemiğini kapatmak için kullanılacak teller kemiği kesmesin diye teller yatay olarak sternumun her iki yanından örgü (Sekiz) şeklinde dikey (longitudinal) olarak bağlanır.

Yatay telleri de onların üzerine bağlayarak bu tellerin kemiği kesmesi engellenmiş olunur.

Tekniklerin mucidi Macar kökenlidir. Dr. Francis Robicsek ABD’ye yerleşmeden önce Macaristan’da yaşıyordu. Oradan taşınma sebebiyse o yıllarda imkânların çok kısıtlı olduğu Macaristan’daki Sovyet rejiminden memnun olmamasıdır. Böylece hayatta ve mesleğinde daha çok fırsatlar elde edebileceğini düşündüğü ABD’ye taşınmıştır. Burada göğüs cerrahisi mesleğinde de ilerleyerek Robicsek Tekniğinin isim babası olmayı başarmıştır. Dr. Robicsek 7 Nisan 1925 doğumludur. İlerlemiş yaşına rağmen halen aktif olarak Charlotte'daki Carolinas Medical Center'da çalışmasını sürdüren Dr. Francis Robicsek pektus hastalığının tedavisindeki gelişmelere yaptığı yapıcı yorumlarla katılmaktadır.

Prof. Dr. Mustafa Yüksel



Kaynaklar:

1-Pektusexcavatum.ru

2-Pektusexcavatum.com.tr

3-www.solunum.org.tr/TusadData/Book/374/2582015151428-15Mediyasten-Hastaliklari-ve-Cerrahisi-Kitabi.pdf